Onze prijzenkast

Bewijzen van kunde

Onze vereniging is opgericht in 1867 en vanaf dit prille begin hebben onze leden veelvuldig deel genomen aan schietwedstrijden.

Dit gebeurt op individuele basis, echter wanneer men met meer dan 3 personen, vroeger 4 personen of een veelvoud hier van, aan een wedstrijd deel neemt kan men mee doen als korps (team). De inschrijving gebeurt door de vereniging.

Dit vertaalt zich in een medaillekast van ongeveer 12m2 die tot de nok toe is gevuld met medailles, bekers en oorkondes die op de vele wedstrijden in de wacht zijn gesleept.

Helaas zijn er tijdens de bevrijding van Groningen, waarbij zwaar gevochten is, een groot aantal prijzen verloren gegaan door brand. Dat niet alle prijzen van voor 1945 verloren zijn gegaan komt door dat men de prijzen, welke vaak bestonden uit edelmetaal, echt zilveren bekers, en medailles van zilver en goud, bij een aantal leden op verschillende locaties verborgen heeft weten te houden in de oorlog.

Naast de hedendaagse prijzen zoals bekers en medailles herbergt de kast dus ook nog medailles en bekers uit de tijd van WILLEM III die op wedstrijden van de “weerbaarheid korpsen” door de “KROON” beschikbaar zijn gesteld.

Ook bevat de medaillekast een aantal eeuwig durende wisselprijzen zoals de GEIST PLAQUETTE en de HARRY VORENKAMP TROFEE en BOKAAL.

Tegenwoordig gaan de leden nog steeds veelvuldig en vaak niet zonder succes in korps verband naar wedstrijden zodat de kast steeds voller wordt en na een poetsbeurt de bekers en medailles weer dichter tegen elkaar aan geschoven moeten worden.

 

© ’s Lands Weerbaarheid 2023